Please use this identifier to cite or link to this item:
http://www.dspace.espol.edu.ec/handle/123456789/65991
Title: | Estrategia de socialización digital de la Cuchara Saludable en la comunidad Cisne 2 de la ciudad de Guayaquil |
Authors: | Cárdenas Iglesias, Moisés Douglas |
Keywords: | Estrategia de socialización cuchara saludable malos hábitos alimenticios redes sociales metodología TOT Nutrición |
Issue Date: | 8-May-2025 |
Publisher: | ESPOL.FCV |
Citation: | Cárdenas Iglesias M.D. (2024). Estrategia de socialización digital de la Cuchara Saludable en la comunidad Cisne 2 de la ciudad de Guayaquil [Proyecto Integrador] Escuela Superior Politécnica del Litoral |
Abstract: | This Integrative graduation graduation project, titled "Healthy Spoom Sociatization Strategy," aims to address the nutritional issues stemming from poor eating habits, evident in the consumption of unbalanced meals. The proposal is based on the socialization of nutritional content through social media plataform, such as TikTok and Instagram, complemented by the creation of instructional videos on preparing typical Ecuadorian dishes in more balanced versions, following the recommendations of the Healthy Spoon according to the GABAs. The methodology used was Training of Trainers (TOT). targeting a specific population of womwn aged 45 a 65 members of a church community in Guayaquil. Initially, high food-related risks, risks of Non Communicable Chronic Diseases (NCDs) and the potential development of type 2 diabetes were identified, due to inadequate eating patterns and unbalanced daily meals. As a result, significant improvenment in participants' eating behavior was observer, with an increased adoption of balanced meal preparations and a greater frequency of healthy food consumption, thanks to constant exposure to multimedia educational content on nutrition. Keywords: Socialization strategy, Healthy Spoom, poor eating habits, social media, TOT, methodology, nutrition |
Description: | El presente proyecto integrador de titulación, titulado "Estrategia de socialización de la Cuchara Saludable". Tiene como objetivo abordar la problemática nutricional derivada de malos hábitos alimenticios, evidencia en la ingesta de platos desequilibrados. La propuesta se fundamenta en la socialización de contenido nutricional a través de redes sociales, como TikTok e Instagram, complementado con la creación de videos instructivos sobre la preparación de platos típicos del Ecuador en versiones mas equilibradas, siguiendo las recomendaciones de la Cuchara Saludable según las GABAs. La metodología empleada fue el Training of trainers (TOT), dirigido a una población especifica de mujeres de entre 25 a 65 años, miembros de una comunidad eclesiástica en Guayaquil. Inicialmente, se identificaron altos riesgos alimentarios, riesgos de enfermedades crónicas No Transmisibles (ECNTs) y riesgo de desarrollar Diabetes tipo 2, debido a patrones de ingestas inadecuada y desequilibrio en sus dietas diarias. Como resultado, se observo una mejora significativa en los patrones de conducta alimentaria de las participantes, quienes adoptaron preparaciones mas equilibradas y una mayor frecuencia en el consumo de alimentos saludables, gracias a la exposición constante a contenido multimedia educativo en nutrición |
URI: | http://www.dspace.espol.edu.ec/handle/123456789/65991 |
metadata.dc.identifier.codigoproyectointegrador: | VIDA-403 |
Appears in Collections: | Tesis de Nutrición y Dietética |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
T-115268 VIDA-403 CARDENAS IGLESIAS MOISES.pdf | 2.21 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.