Abstract:
The combination of personalized nutritional support and technology represents an innovative strategy to improve adaptability to the DASH diet in people with hypertension. To evaluate its effectiveness, an experimental, longitudinal, and mixed-method study was designed with 40 volunteers, divided into a study group and a control group, with a two-month intervention.
The study group received continuous nutritional support based on coaching principles and access to the NutriSmart application with a chatbot, while the control group only received traditional nutritional guidance. Changes in body composition, blood pressure, and adaptability to the DASH diet were assessed using a nutrient scoring scale.
The results show a significant improvement in blood pressure and greater adaptability to the DASH diet in the study group. Systolic blood pressure decreased by 8.56 mmHg in the study group, whereas in the control group, it only decreased by 5.63 mmHg. Additionally, 22.2% of the study group participants achieved high adaptability to the diet, compared to none in the control group, satisfaction level of 72% among the respondents, highlighting features such as pressure tracking, micronutrient visualization, and the link to WhatsApp to contact the nutritionist for specific questions
It is concluded that the integration of technology and nutritional support enhances adaptability to the DASH diet and promotes hypertension control.
Keywords: Adaptability, DASH diet, artificial intelligence, nutritional coaching, hypertension.
Description:
La combinación de acompañamiento nutricional personalizado y tecnología representa una estrategia innovadora para mejorar la adaptabilidad a la dieta DASH en personas con hipertensión. Para evaluar su efectividad, se diseñó un estudio experimental, longitudinal y mixto con 40 voluntarios, divididos en un grupo de estudio y un grupo control, con una intervención de dos meses.
El grupo de estudio recibió acompañamiento nutricional continuo con bases de coaching y acceso a la aplicación NutriSmart con chatbot; mientras que el grupo control solo recibió orientación nutricional tradicional. Se evaluaron cambios en composición corporal, presión arterial y adaptabilidad a la dieta DASH mediante una escala de puntuación de nutrientes.
Los resultados muestran una mejora significativa en la presión arterial y una mayor adaptabilidad a la dieta DASH en el grupo de estudio. La presión arterial sistólica se redujo en 8.56 mmHg en el grupo de estudio, mientras que en el grupo control solo disminuyó 5.63 mmHg. Además, el 22.2% de los participantes del grupo de estudio alcanza una alta adaptabilidad a la dieta, frente a ningún caso en el grupo control, y un nivel de satisfacción del 72% del prototipo en los encuestados destacando, registro de presión, visualización de micronutrientes, y el vínculo a WhatsApp para contactar a la nutricionista para preguntas especificas
Se concluye que la integración de tecnología y acompañamiento nutricional mejora la adaptabilidad a la dieta DASH y favorece el control de la hipertensión.